WAT wiLT U DAT UW KIND LEERT?

INZICHT.
WIJSHEID.
EIGENAARSCHAP.

Daarom is Agora ontworpen om leren weer leuk te maken. En dat doen we op een manier die bij uw kind past. 

Wanneer u iets anders zoekt

Het gebeurt wel vaker als ouder: u realiseert zich dat wat en hoe uw kind leert gewoon niet aansluit bij uw kind, noch het kind klaar maakt voor de maatschappij van vandaag. U stelt uzelf misschien al een tijdlang een aantal vragen zoals: 

Hoeveel van de feiten die ik op school moest leren, pas ik eigenlijk vandaag nog toe? 

 • Hoeveel vaardigheden die ik vandaag gebruik, heb ik echt op school geleerd of pas daarna? 
 • Hoeveel leraren hebben mij echt geinspireerd om mijn passie te volgen?
 • Hoe lang duurde het voordat ik echt wist wat ik wilde?
 • Hoeveel van mijn schooltijd was dus echt effectief?
 

Wellicht dat uw antwoorden op deze vragen aanleiding zijn geweest om met de huidige school te praten – over hoe het een en ander veranderd kan worden. In veel gevallen lukt dat niet, niet omdat scholen niet willen, maar omdat ze zelf ook soms vastzitten aan bepaalde eisen waaraan zij moeten voldoen: 5 uren wiskunde per week, 4 uren Nederlands, enzovoorts. Vaak komen ouders erachter dat docenten ook ‘vast’ zitten en op zoek zijn naar een ‘andere manier’… (lees ook het artikel: How school ruins kids)

Daarom Agora. 

Bij Agora geloven we dat leren niet komt door dezelfde leerstof op dezelfde manier op dezelfde tijd aan te bieden aan elke individuele leerling. Wij geloven dat dit ten koste gaat van de individualiteit van elke leerling en juist motivatie in de weg staat omdat de leerling niet meer centraal staat – maar de leerstof. Bij Agora staat de leerling echt centraal omdat het uitgangspunt de nieuwsgierigheid van de leerling zelf is.

Wanneer je kind niet naar school wil

Het zal je maar overkomen dat je vrolijke tiener op een dag tegen je zegt dat hij of zij niet meer naar school wil. Je schrikt je een hoedje en gaat in gesprek met je kind en aansluitend in gesprek met de school. Voor sommige ouders is dit het begin van een lange lijdensweg gevuld met overleggen, onbegrip over en weer, frustraties en soms zelf woede. Het zijn schrijnende verhalen…

Toch geloven wij niet dat deze situaties ontstaan omdat leerlingen, scholen of ouders de wil ontberen om te zoeken naar een passende oplossing voor het kind. En dat snappen wij. Ouders kunnen niet altijd meegaan met een voorstel of traject vanuit het onderwijs omdat ze uit ervaring weten dat het niet werkt en ze hun kind willen beschermen. Op hun beurt kunnen scholen simpelweg niet altijd een maatwerk traject aanbieden aan kinderen, ze kunnen geen ijzer met handen breken.

Iedereen wil een oplossing voor de leerling en die zoektocht kost veel tijd. 

Hier biedt Agora hulp…

We willen je zoon of dochter leren kennen en samen met jullie op zoek gaan naar mogelijkheden om een kans te maken op een zelfstandig bestaan. Dat begint met ontdekken waar de wens van de leerling ligt. Onze vragen: “Wat wil je nou eigenlijk met je leven?” Dat is een hele zoektocht als je dankzij je omzwervingen in het onderwijs het idee hebt gekregen dat iedereen een plek en een toekomst in de maatschappij heeft behalve jij. We gaan op zoek naar het antwoord op die vraag en als we dat hebben dan gaan we kijken welke oplossing daarbij hoort.

Veelgestelde vragen

 • Vraag: krijgt mijn kind een erkend diploma?

 • Antwoord: Ja, uw kind doet net als iedereen het reguliere examen. Deze vallen onder toezicht van de Inspectie Onderwijs Curacao. De weg ernaar toe is gewoon anders. 

 • Vraag: hoeveel kost Agora per maand?

 • Antwoord: wij trachten de maandelijkse contributie zo laag mogelijk te houden om Agora zo toegankelijk mogelijk te maken. Wij streven er daarom naar in 2022 een contributie te vragen van NAF 990 per maand.  

 • Vraag: mijn kind is een ‘outlier’, dwz heeft dyslexie, en/of is hoogbegaafd en/of heeft ADHD. Past mijn kind op Agora?

 • Antwoord: Ja, Agora is een school die zich richt op de individuele leerstijlen van elk kind en daardoor zeer geschikt voor kinderen die door het regulier systeem een ‘label’ hebben gekregen. 

 • Vraag: mijn kind heeft gedragsproblemen. Past mijn kind op Agora?

 • Antwoord: Nee. Agora is geen school voor kinderen met psychologische gedragsproblemen die niet voortvloeien uit het feit dat het kind zich niet kan aanpassen aan het regulier onderwijs.