WIJ SPREKEN UIT ERVARING

25 JAAR SUCCES.

Daarom hebben we Agora naar Curaçao gebracht. Om de gap te vullen tussen wat er is – en wat kinderen nodig hebben. 

Over ons

Al meer dan 25 jaar staat Abel Tasman College op Curaçao bekend als een middelbare school waar leerlingen in kleine groepen met veel persoonlijke aandacht en begeleiding hun diploma behalen. Voor het Abel Tasman College zit succes echter niet alleen in het feit dat bijna 100% van onze leerlingen elk jaar weer slaagt voor het eindexamen.

Succes betekent vooral dat wij leerlingen helpen zich te vormen tot actieve en verantwoordelijke burgers, die een stem hebben en deze ook kunnen doen gelden. Wij begeleiden en ondersteunen jonge Curaçaoënaars in hun persoonlijke reis om bewust te worden van wie ze zijn. Zodat ze zelfverzekerd in het leven staan en elke kans of uitdaging met open armen aan te durven gaan.

Dit hebben wij als Abel Tasman steeds weer kunnen bereiken, omdat wij altijd hetzelfde uitgangspunt hebben gehad; geen enkel kind is gemiddeld, elk kind is uniek, heeft zijn of haar eigen dromen, passies en eigenschappen. En als wij elke leerling benaderen vanuit deze uniekheid, zullen ze groeien, zichzelf ontdekken en de wereld vormen naar hoe zij dat willen.

In ons streven om nog meer Curaçaose jongeren te kunnen bereiken, is het Abel Tasman College een partnerschap aangegaan met Vereniging Agora Onderwijs Nederland (VAON) die onze visie deelt: “Om kinderen gelijke kansen te geven moet je ze ongelijk behandelen.” Binnen Agora is volgt elke leerling zijn eigen leerroute, waarbij de leervraag van elke leerling centraal staat. De nieuwsgierigheid van de leerling is leidend, de leerling bepaalt zelf zijn leerweg. Vrijwel alle Agora leerlingen die tot nu toe examen hebben gedaan, hebben een diploma gehaald op het niveau van hun basisschooladvies of hoger.

Abel Tasman College zal de 19e school zijn in de Vereniging, en de 2e school buiten Nederland, die het Agora onderwijs zal aanbieden. Vanaf maart 2022 start het Abel Tasman College een complete onderbouw VMBO-t, HAVO en VWO in samenwerking met Vereniging Agora Onderwijs Nederland. Onze onderbouw, geheten ‘Agora by Abel Tasman’, brengt een nieuwe manier van onderwijs dat niet alleen aansluit bij de uniekheid van elke kind, maar dat ook de toon zet in de 21ste eeuw.

Wij weten dat er op dit moment veel leerlingen op middelbare scholen zijn die momenteel niet gemotiveerd zijn, zich niet helemaal op hun gemak voelen, of gewoonweg niet passen in het ‘one-size-fits- all-model’ en openen daarom onze deuren al in maart 2022 voor instromers. Dat is best een uitdaging. Wij willen hiermee voldoen aan een vraag vanuit leerlingen en ook ouders die alsmaar sterker wordt in onze samenleving; leerlingen willen persoonlijk relevant onderwijs dat past bij hun unieke interesses, een leeromgeving die motiveert en recht doet aan de verschillen tussen kinderen.

Dus waar wacht je nog op? Sluit je nu aan bij ‘Agora by Abel Tasman’ en wij zorgen er samen met jou voor dat leren weer leuk wordt!

 

De uitdaging DIE WIJ WILLEN OPLOSSEN

Vier problemen in ons huidig onderwijs systeem

  1. Zwakke prestaties. De conclusie van ‘de Staat van het Onderwijs op Curaçao’: “er is ruimte tot verbetering”. Dit is wellicht een eufemisme: het landelijk gemiddeld cijfer voor het centraal schriftelijk examen op vsbo-tkl was in de afgelopen 5 jaar lager dan 6.0. Dit gold ook voor een groot deel van de vakken zowel op het havo als op het vwo.
  2. Demotivatie. Veel leerlingen zijn gemotiveerd en behoeven effectievere leer strategieën. School wordt gezien als een plek om te socializen, en minder een gelegenheid om effectieve vaardigheden te leren voor later.
  3. Geen passend onderwijs voor ‘Outliers’. Gebaseerd op internationale statistieken zijn er bijvoorbeeld ca 250 hoogbegaafde middelbare leerlingen. Daarvan zijn er 23 leerlingen die reeds tegen hun zin thuis onderwijs krijgen en 40 nieuwe aanvragen (2021) bij Ministerie van Onderwijs. Er is geen gestructureerd toezicht op het thuisonderwijs, en leerlingen lopen hierdoor een serieus gevaar dat zij hun school uiteindelijk niet zullen afmaken.
  4. Hoog aantal dropouts. Het aantal scholieren die zonder een diploma de middelbare school verlaat is hoog: 36%. Bovendien wijst een recent onderzoek uit dat veel Antilliaanse studenten die wél hun diploma behalen, uiteindelijk hun vervolgopleiding niet halen als zij naar Nederland gaan.

Waar zijn wij en wanneer starten wij?

Agora Curacao is gevestigd aan de Gosieweg 22 in het gebouw van Abel Tasman College. 

We starten op maart 2022Dit geeft ons de tijd om alle noodzakelijke voorbereidingen te treffen in samenwerking met Agora Nederland en geven jullie kinderen de tijd en gelegenheid via de info- en doedag om te overwegen of zij in het midden van het schooljaar de stap durven te maken om over te stappen. 

Onze Coaches

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe coaches met de juiste instelling. Voor elke coach erbij kunnen we 12 extra leerlingen helpen om hun passie voor het leren weer te vinden. Wil je jongeren op een Agoriaanse manier (leren) coachen en inspireren? Weet je nog niet precies hoe dat moet, maar wil je dit wel van en met je collega’s leren en uitvinden? Heb je je verdiept in Agora, en wil je niets liever dan aan de slag gaan om Agora mee te helpen slagen? Ben je ontzettend leergierig en wil je jezelf blijven ontwikkelen?  Wil je jouw kennis gaan gebruiken om leerprocessen van kinderen te begeleiden en te stimuleren? Heb je een brede interesse? Heb je door dat Agora in Suriname en Curacao nieuw is en het dus hard werken wordt? Dan zijn wij opzoek naar jou! 

Stuur dan een bericht met jouw motivatie naar info@agoracuracao.com of met behulp van het formulier hieronder (tip: we krijgen veel sollicitaties. Onze voorkeur gaat uit naar coaches die minder focussen op zichzelf en hun CV, en meer in de beweegreden waarom ze op z’n Agoriaans kinderen willen ondersteunen en waaruit die passie blijkt).

Eisen bevoegdheden: een eerste of tweedegraads onderwijsbevoegdheid (Curacao / Nederland) of minimaal een Bachelor graad in Pedagogiek. 

Contact

Wil je in contact komen met ons? Vul de formulier hiernaast in, en we nemen zo snel als mogelijk contact met op. 

IK WIL: COACH WORDEN / ANDERS